Haberler

İhtiyacınızı Gözden Geçirin"

TÜDER Genel Başkanı Küçük: "Bankaların özendirici reklamları dikkate alınmadan, öncelikle banka kredisine gerçekten ihtiyacımız var mı, yok mu, bunu doğru belirlemeliyiz"

ÖMER ÜRER - Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, bankaların özendirici reklamları dikkate alınmadan, krediye gerçekten ihtiyaç olup olmadığının doğru belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Küçük, AA muhabirine, bayram öncesinde tüketicilerin cep telefonuna ya da mail adreslerine bankalardan çeşitli kampanya mesajları geldiğini anlattı.

Tüketicilerin, bir mal ya da hizmeti almadan önce ihtiyaçlarını belirlediklerini aktaran Küçük, " Bu belirleme banka kredileri için de yapılmalıdır. Bankaların özendirici reklamları dikkate alınmadan, öncelikle banka kredisine gerçekten ihtiyacımız var mı, yok mu, bunu doğru belirlemeliyiz" şeklinde konuştu.

İhtiyaç duyulduğu takdirde kredi özelliklerinin iyi analiz edilmesi gerektiğini aktaran Küçük, " Kredi tutarını, ödeme başlangıç tarihini ve süresini iyi belirlemeliyiz. Aylık gelirimizle kredi geri ödeme tutarını ve harcamalarımızı mukayese ederek, ödeyebileceğimiz maksimum kredi turarını belirlemeli, taksitlerini buna göre seçmeliyiz" diye konuştu.

Bankaların kredi kullanımını artırmak amacıyla faiz oranlarını farklılaştırabildiklerini hatırlatan Küçük, şunları söyledi:

"Bankalar, faiz dışında aldıkları zorunlu masraf ve sigorta bedellerini farklı uygulayabilmekteler. Kredi kullanmadan önce mutlaka farklı bankalardan doğru ve eksiksiz bilgi alınmalı, faiz dışında diğer zorunlu kesintiler olup olmadığı sorulmalı, bankalar arasında mukayese yapıldıktan sonra, durumumuza en uygun kredi kullanılmalıdır. Masrafların gizlenip, faiz oranlarının düşük gösterildiği krediler, çok iyi analiz edilmelidir."

- Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun

Küçük, 28 Mayıs'ta yürürlüğe giren 6502 sayılı "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun"la bireysel tüketici kredilerinde, çeşitli düzenlemeler yapıldığını anımsattı.

Bankaların, kredi sözleşmesi öncesinde tüketicileri bilgilendirme yükümlülüğü bulunduğunu belirten Küçük, "Bankaların, tüketicilere teklif ettikleri kredi sözleşmesinin koşullarını içeren sözleşme öncesi bilgi formunu, sözleşmenin kurulmasından makul süre önce vermesi zorunludur" dedi.

Belirli süreli kredi sözleşmelerinde faiz oranının sabit olduğunu ifade eden Küçük, "Ekonomik açıdan faiz oranlarının sık değiştiği dönemlerde, tüketiciler açısından belirli süreli ve sabit faiz oranlı tüketici kredilerini tercih etmek daha avantajlı olabilir" uyarısında bulundu.

Vadesi gelmeyen borcun ya da birden fazla taksidin tek seferde ödenmesi halinde, erken ödenen tutara göre faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirimlerin bankalar tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen Küçük, şöyle konuştu:

"Tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dahil edilen ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şartları, haksızdır. Sözleşmede haksız şartlar kabul edilemez. Tüketicilerimizin talepleri olmaksızın, kullandıkları krediyle ilgili sigorta yaptırma mecburiyetleri bulunmamaktadır. Tüketicilerimizin kendilerinin sigorta yaptırmak istemesi halinde, kendi seçeceği sigorta şirketinden sağladığı teminat, bankalar ve diğer kredi veren kuruluşlar tarafından kabul edilmek zorundadır. Tüketicilerimiz, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin, tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir."

Bankaların, kullanılacak kredilerin şartları hakkında tüketicilere eksiksiz ve doğru bilgi vermesinin zorunlu olduğunu hatırlatan Küçük, "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu raporlarına göre, haziran 2014 dönemi itibarıyla takipteki kredilerin (brüt) tutarı 32 milyar liradır. Bu tutarın 11 milyar lirası tüketici kredileri ve kredi kartlarından oluşmaktadır. Ekonominin sağlıklı işlemesi, kullanılan tüketici kredilerinin sonradan sosyal yaralara yol açmaması amacıyla, tüketicilerimizin yukarıda belirtilen uyarılarımıza dikkat etmesi, bankaların sorumlu davranması yerinde olacaktır. Bayram kredilerinin, bayram sonrasında eziyete, keyifsizliğe dönüşmemesi için hem tüketicilerimize hem de bankalara büyük görevler düşmektedir" değerlendirmesinde bulundu. - Düzce

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title