Haberler

İş Güvenliğine Uymayanlar Tazminatsız İşten Atılabilecek

Güncelleme:

İş güvenliği malzemelerini kullanmayan ya da koruyamayan işçi, üç ihtardan sonra tazminat ödenmeksizin işten atılabilecek.

Yeni hazırlanan 'torba'ya eklenen bir maddeyle işgüvenliği malzemelerini kullanmayan ya da koruyamayan işçi, üç ihtardan sonra tazminat ödenmeksizin işten atılabilecek. Buna karşın işçisini düşünmeyen işverenin cezası ise yarıya düşecek. İş ka­za­la­rı­nın ve iş­çi ölüm­le­ri­nin azal­tıl­ma­sı ama­cıy­la ha­zır­la­nan ye­ni dü­zen­le­me­ye iş­çi­le­rin taz­mi­nat­sız ola­rak iş­ten atıl­ma­la­rı­nı ko­lay­laş­tı­ra­cak ye­ni bir mad­de ek­len­di.

MUHALEFET DİKKATE ALINMADI

Mil­yon­lar­ca iş­çi­yi ya­kın­dan il­gi­len­di­ren dü­zen­le­me, TBMM Sağ­lık, Ai­le, Ça­lış­ma ve Sos­yal İş­ler Alt Ko­mis­yo­nu­'n­da gö­rü­şü­len, "İş Sağ­lı­ğı ve Gü­ven­li­ği ile Ba­zı Ka­nun ve Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­ler­de De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı­na Da­ir Ka­nun Ta­sa­rı­sı­"na ek­le­nen ye­ni mad­de­ler­le ya­pıl­dı. AK Par­ti­li mil­let­ve­kil­le­ri­nin oy­la­rıy­la da­hil edi­len ye­ni mad­de­le­re mu­ha­le­fet­ten sert eleş­ti­ri­ler gel­di. An­cak mu­ha­le­fe­tin gü­cü oy­la­ma­da ye­ter­siz ka­lın­ca mad­de­ler ta­sa­rı­ya mon­te edil­di.

3 KEZ UYARI, SONRA FESİH

Ye­ni mad­de­ye gö­re iş­gü­ven­li­ği mal­ze­me­le­ri­ni tak­ma­yan, kul­lan­ma­yan iş­çi­ler iş­ve­ren ta­ra­fın­dan 3 kez uya­rı­la­cak. Bu­na rağ­men 3'ün­cü kez ih­tar alan iş­çi, iş­ve­ren ta­ra­fın­dan kı­dem taz­mi­na­tı öden­mek­si­zin iş­ten atı­la­bi­le­cek. Bu dü­zen­le­me 4857 sa­yı­lı İş Ka­nu­nu­'n­da yer alan ve iş­ve­re­nin hak­lı ne­den­ler­le der­hal fe­sih hak­kı­nı dü­zen­le­yen 25'in­ci mad­de­ye ye­ni fık­ra­nın ek­len­me­siy­le ya­pı­la­cak.

BARET GİTTİ, KAPI GÖRÜNDÜ

Dü­zen­le­me­nin Mec­lis Ge­nel Ku­ru­lu­'n­dan da ay­nen geç­me­si ha­lin­de bi­rin­ci, ikin­ci ve üçün­cü ih­ta­ra rağ­men ör­ne­ğin ba­re­ti­ni tak­ma­yan iş­çi, İş Ka­nu­nu­'n­da­ki hak­lı fe­sih mad­de­si ge­rek­çe gös­te­ri­le­rek iş­ten atı­la­cak. Üs­te­lik işi­ne son ve­ri­len iş­çi­nin tüm kı­dem taz­mi­na­tı ala­ca­ğı da ya­na­cak.

TÜM ÇALIŞANLAR İÇİN GEÇERLİ

Madde tüm çalışanları kapsıyor. İş güvenliği çerçevesinde büro çalışanları dahil personelin yaptığı ihlaleler aynı kapsama giriyor.

KORUYAMAYANLAR DA SUÇLU

Ay­rı­ca iş­çi­ler sa­de­ce iş­gü­ven­lik mal­ze­me­le­ri­ni tak­ma­dık­la­rı için de­ğil, ay­rı­ca bu mal­ze­me­le­ri ko­ru­ya­ma­dık­la­rı ge­rek­çe­siy­le de ay­nı şe­kil­de iş­ten atı­la­bi­le­cek. Do­la­yı­sıy­la ör­ne­ğin üç de­fa ba­re­ti­ni kay­be­den ya da za­rar ve­ren iş­çi de işi­ni kay­be­de­cek.

KÖTÜ NİYETLİLERE KOLAYLIK SAĞLIYOR

Tasarıya eklenen yeni maddeleri sert dille eleştiren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, dünyada işçilerin tazminatsız işten atılmalarına neden olan maddeler azaltılırken, Türkiye'de tam tersine yeni maddeler eklendiğini söyledi. Yeni maddeyle işçisini tazminatsız olarak işten atmak isteyen kötü niyetli işverenlere daha da kolaylık sağlandığını belirten Özel, çok sayıda işçinin işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade etti.

İŞVERENİN CEZASI 500 LİRAYA İNDİRİLDİ

İşçilerin işini kaybetme riski artarken işverenlere ödül gibi ceza indirimi geldi. Aynı düzenlemeye eklenen bir başka maddeyle iş güvenliği tedbirlerini almayan işverenlerin ödeyeceği ceza tutarı bin liradan 500 liraya düşürüldü.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Özgür Özel Kobi Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (47)

deli dumrul:

allah var bakın koyunlar hükümet çalışıyor. . . erzak ve kömüre oyunuzu satıp sürünmeniz için elinden geleni yapıyor. ne diyoruz allah tüm koyunların kurban bayramını hemen getirsinde ülke alçak hainlerden kurtulsun. . .

27
8
yanıtYanıtla
ezilen işçi:

Adam gibi iş varda biz mi çalışmadık. Patron baret verdi de biz mi giymedik. Dünyada Hiç bir ülke de Türkiye'' deki kadar cahil (KARA CAHİL) patron sürüsüne sahip değildir. !

32
0
yanıtYanıtla
Murat:

yazik yazik , millet zaten is bulamiyo , maksat iyice ezmek bu insanlari , allahtan korkun.

30
1
yanıtYanıtla
taşdelen li:

hükümetin ve patronların gözü zaten hep işçinin iki kuruşluk tazminatında. ne demek tazminatsız atılmak, başka ceza yokmu günlük parasını kesin illaki tazminat diyorsanız bu işte bir kasıt var

26
1
yanıtYanıtla
DEDE:

şikayet etmeyin beyler bu sayede herkes daha dikkatli olucak bu ülkede nice gençler kendi ihmalkarlığığndan dolayı kaza geçirip ölüyo bu pencereden bakalım olaya

6
20
yanıtYanıtla
oSm:

patronun umrunda mı işçisi acından ölmüş her sene ssk giriş çıkış yapıyorlar ses bile edemiyoruz, bide çocuk parası varmış tövbeler olsun göremedik daha. . şu an 850 tl maaş alıyorum 3 çocuk var eşim ev hanımı sizce bu parayla ne yapmalıyım ?

26
0
yanıtYanıtla
Torpilsiz KpsszedemobilWeb@haberler.com:

İşi bulduk ta atılması kaldı

22
0
yanıtYanıtla
günahtır:

yasa yasa deniyor çıkan yasalara bakıyorum işçinin lehine hiçbirşey yok, açlık sınırı 1450 lira deniyor eeee asgari ücret kaçlira günahtıryaaaa. . . bu insanlara

22
0
yanıtYanıtla
cesimmobilWeb@haberler.com:

Ya sizde utanma yokmu yazıklar olsun işçi her seyinize eyvallah diye diye zizde vurdunuz sirtimiza semeri yürü babam yürü 30 milyon insan açlık sınırında yasiyorken devletin yaptığına bakın bizim bir allah ı mizvar allahtan bulsunlar inşallah olan yidiniz bilirdiniz bu milleti milli irade dediniz oyları aldınız annalari aglattiniz allahın karşısına nasıl cikipta hesap vereceksiniz allah akanyettir..

21
0
yanıtYanıtla
egemobilWeb@haberler.com:

Üvey evlat özel sektör işcisi

20
0
yanıtYanıtla
Tüm 47 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title