Haberler

Agit Bakanlar Konseyi Toplantısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "24 Kasım'da Türk hava sahasının ihlali sonucunda meydana gelen olay, ortak düşmanımız DAEŞ ve terörizme karşı mücadele ile karıştırılmamalı. Terörizm siyasi amaçlar için suistimal edilmemeli" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "24 Kasım'da Türk hava sahasının ihlali sonucunda meydana gelen olay, ortak düşmanımız DAEŞ ve terörizme karşı mücadele ile karıştırılmamalı. Terörizm siyasi amaçlar için suistimal edilmemeli" dedi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 22. Bakanlar Konseyi toplantısında katılımcılara hitap eden Çavuşoğlu, toplantının Avro-Atlantik ve Avrasya bölgesinin önemli bir sınavdan geçtiği bir dönemde yapıldığına dikkat çekti.

Ukrayna'daki krize siyasi çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Ukrayna'nın bağımsızlığına, siyasi birliğine, egemenliğine ve Kırım dahil toprak bütünlüğüne saygı duyan bir siyasi çözümü desteklediğini dile getirdi.

Suriye'deki çatışmalarda 5 yılın geride kaldığını hatırlatan Çavuşoğlu, anlaşmazlığın bütün bölge ve ötesinde çok çeşitli problemler meydana getirdiğini, terör tehditlerinin daha büyük boyutlara ulaştığını söyledi.

Ankara'daki bombalama olayı, Paris'teki çoklu saldırılar, Mısır'da Rusya'nın yolcu uçağının düşürülmesi olaylarının yüzlerce sivilin hayatına mal olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Bu saldırılar güvenlik anlayışımızı temelden değiştirdi" diye konuştu.

"Şunu da eklemem gerekir ki, 24 Kasım'da Türk hava sahasının ihlali sonucunda meydana gelen olay, ortak düşmanımız DAEŞ ve terörizme karşı mücadele ile karıştırılmamalı. Terörizm siyasi amaçlar için suistimal edilmemeli" diyen Çavuşoğlu, yabancı savaşçılar, şiddet içeren aşırılık ve radikalizmin yanı sıra sığınmacı akınının da ele alınması gerekli konulardan olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, bu konuların bazı ülkeler için yeni olduğunu ancak Türkiye'nin neredeyse 5 yıldır bu sorunlarla mücadele ettiğini, 2 milyon sığınmacı için 8 milyar doların üzerinde para harcadığını kaydetti.

Göç sorunun uluslararası bir konu olduğunu ve yakın uluslararası işbirliği gerektirdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, yük paylaşımı, anlaşmazlık çözümü ve daha etkin kalkınma ve insani yardım programlarına ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Çavuşoğlu, göç meselesinin güvenlik konusunu da yakından ilgilendirdiğine işaret ederek, bilgi paylaşımı, güvenlik işbirliği ve terör hedeflerinin vurulması konularının üzerinde durulması gerektiğini kaydetti.

"Türkiye, kendi payına düşeni tam olarak yerine getiriyor" diyen Çavuşoğlu, terörizm, şiddet içeren aşırılık ve terörizme götüren radikalleşme ile sığınmacı akınının iç içe geçmiş konular olduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, bu sorunların çözümü için ortaklarla ve ilgili uluslararası kuruluşlarla işbirliğinin derinleştirilmesi gerektiğini ve tüm bu sorunların kökenine inilmesi gerektiğini, AGİT'in de bu konuda önemli bir araç olduğunu söyledi.

Halihazırdaki güvenlik ortamında taahhütlerin yerine getirilmesi ve temel prensiplerin korunmasının hayati olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, Viyana Belgesi'nin, Avrupa'daki Konvansiyonel Askeri Güçler Anlaşması ve Açık Hava Anlaşması'nın Avrupa'nın askeri güvenlik mimarisinin temelini oluşturduğunu kaydetti.

Ekonomik ve çevrenin de güvenlik konseptinin temel hususlarından olduğu üzerinde duran Çavuşoğlu, AGİT'in bu konudaki potansiyelinin de tam olarak kullanılamadığını dile getirdi. Çavuşoğlu, insan unsurunun da önemli olduğunu, temel hak ve hürriyetler ile tolerans ve ayrımcılık yapmamanın da bir madalyonun iki yüzü olduğunu söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, 23-24 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacak Dünya İnsani Zirvesi'nin sistemin hali hazırdaki problemlerini çözmek açısından önemli olduğunu dile getirdi ve resmi davetin gönderileceğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Mahsum Korkmaz Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title