Haberler

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Toplu Mezar Sayısı Artıyor

Güncelleme:

Kongo'da Kamuina Nsapu adlı silahlı grup, çok sayıda sivilin ölümünden sorumlu tutuluyor. 400'den fazla sivilin hayatını kaybettiği ülkede toplu mezar sayısı artıyor.

Pırlanta madenleriyle tanınan ülkenin orta kesimindeki Kasai Central eyaleti, iktidara karşı haziran 2016'da Jean-Pierre Mpandi diğer adıyla Kamuina Nsapu liderliğinde kurulan ayrılıkçı grubun kanlı saldırılarına sahne oluyor.

Yerel kaynaklar, 2011'de Bajila Kasanga kabilesinin liderliğine seçilen Mpandi'nin, yerel yetkililer tarafından tanınmadığı için hükümete savaş açtığını belirtiyor.

Hükümetin, Mpandi'nin iktidarını ancak kendisini desteklemesi koşuluyla tanımayı kabul ettiklerini öne süren kaynaklar, Mpandi'nin bunu kabul etmeyerek ayrılıkçı örgütü kurduğunu savunuyor.

EN BÜYÜK KABİLEYİ ETKİSİ ALTINA ALDI

Kasai Central yönetiminden sorumlu Alex Kande'nin eyaletin en büyük kabilesi olan Bajila Kasanga'yi yönetme hakkını Nsapu'ya vermek istemediğini aktaran yerel kaynaklar, kabilesinin desteğini alan Mpandi'nin, Devlet Başkanı Joseph Kabila'ya karşı eylemlerlerini geçen yılın sonunda siyasi krizin patlak verdiği dönemde başlattığına işaret ediyor.

Hatta Kande'nin Mpandi'ye, iktidarı destekleyen bir siyasi partiye katılma karşılığında söz konusu kabileyi yönetme teklifinde bulunduğu ancak Mpandi'nin bunu kabul etmediği iddialar arasında bulunuyor.

Bu gelişmelerin ardından Mpandi, çoğunluğu muhaliflerden oluşan bölge halkına çağrıda bulunarak, Kabila'yı iktidardan indirmelerini istemişti.

Mpandi'nin geçen ağustosta güvenlik güçlerince Tshimbulu bölgesinde düzenlenen operasyonla öldürülmesinin ardından Kasai Central'de patlak veren şiddet olayları, Kasai Oriental, Lomami ve Kasai gibi bölgelere sıçramıştı. Ayrılıkçıların, öldürülen Mpandi'nin intikamını almaya çalıştığı öne sürülüyor.

BM verilerine göre, bu ayrılıkçıların saldırısında 400'den fazla sivil hayatını kaybetti.



ÜLKEDE TOPLU MEZAR SAYISI ARTIYOR

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki BM İnsan Hakları Bürosu Direktörü Jose Maria Aranaz geçen hafta, son 8 ay içinde şiddet olaylarının yaşandığı ülkenin orta kesimindeki Kasai bölgesinde tespit edilen toplu mezar sayısının 40'a ulaştığını bildirmişti.

Aranaz ayrıca bir süre önce 2 BM personeli ve 39 polisin öldürüldüğü ülkenin orta kesiminde durumun endişe verici boyuta ulaştığını açıklamıştı.

BM, güvenlik güçlerininin kendilerini taş, sopa ve bıçaklarla korumaya çalışan ayrılıkçılara karşı orantısız güç kullanmasını da eleştirmişti. Hükümet ise ayrılıkçıların elinde ağır silahların da olduğunu savunmuştu.

Ordu Başsavcılığı, toplu mezarlardan sadece ayrılıkçıların değil güvenlik güçlerinin de sorumlu olduğunu belirtmişti.

İçişleri Bakanı Ramazani Shadary, AA muhabirine açıklamasında, "Mpandi'nin ailesi, kendilerine bağlı ayrılıkçıların hükümete karşı açtığı savaşı sonlandırdığını duyurdu." ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA / Dünya

Kongo Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title